Comunicació Política local

POLÍTICA & COMUNICACIÓ....UNA PARELLA AMB PROBLEMES



En els últims anys he anat seguint els sistemes de comunicació que utilitzen els nostres partits polítics més pròxims, he vist de tot... els més agosarats, els incompetents, els participatius, els innocents, trobem de tot...

Un Govern que faci bones polítiques però que no sàpiga explicar-les, difícilment tindrà èxit, i és un aquest àmbit on els professionals de la comunicació hauran de desenvolupar els seus coneixements.
La comunicació ha esdevingut un aspecte central de la política. Els polítics, partits, governs i administracions locals han d'interactuar amb diversos sectors i ser conscients de l'impacte que tenen en la ciutadania. L'administració local té les mateixes necessitats de comunicació que qualsevol altra organització pública, però a més posseeix unes especificitats que poden afavorir la interacció amb els ciutadans: la proximitat i les facilitats per a conèixer les problemàtiques locals. És per això que recomano que aquesta comunicació la realitzin professionals i no els mateixos polítics, encara que hi posin tota la seva bona fe. He vist que molts polítics intenten realitzar una tasca comunicativa que no el pertoca. Cal separar els mitjans de comunicació local del gabinet de l'Alcalde.

La imatge juga un paper estratègic en el desenvolupament i èxit professional d'individus i organitzacions en el món de la política local, es prima la forma sense descuidar el fons. El discurs importa, la imatge s'imposa.


Candidats i partits polítics es centren sempre en la comunicació que es realitza durant la campanya electoral, però poques són les iniciatives que gestionen adequadament la participació i la interacció online amb els votants post eleccions.  I encara són menys els que realitzen veritables plantejaments sobre com comunicar pensant en la Xarxa i en la interacció amb la societat. Les xarxes socials posen en valor la transparència i la proximitat del polític, però cal que no contestin coses que desconeixen, és millor dir que no saps el que val un cafè....


Alguns partits/polítics volen utilitzar els mitjans de comunicació locals com a instrument propi. Un mitjà de comunicació local no ha de ser l'extensió del Gabinet de premsa, el criteri periodístic ha de prevaldre sobre el fet explicat pel gabinet.

Avui la majoria d'ajuntaments no tenen sistematitzats els processos de la comunicació on line. Les xarxes socials serveixen per acostar la tasca del polític als ciutadans. El meu consell és que en una estratègia de comunicació en política local, es posin les persones al centre d'aquesta estratègia, fer-ho amb l'ajuda de les tecnologies, no al revés, no posar les tecnologies al centre. Fins i tot recomano tenir una xarxa social interna.

Amb aquests punts només vull fer reflexionar als polítics locals de les seves accions comunicatives i de la importància que tenen per a la ciutadania. Fer-ho bé és primordial, però fer-ho saber és imprescindible.

Comentaris

  1. Que la democràcia sigui una mica més participativa seria fantàstic. Que la corrupció deixés pas a la lleialtat i la transparència seria com a mínim desitjable... cal evitar com sigui la separació il·lògica entre política i ciutadania!
    Tot el que les tècniques de comunicació puguin fer en això ha de ser benvingut per força!
    Només una cosa: necessitem politics honrats...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Jordi pel teu comentari, el debat polític actual ens portaria a escriure infinitat de post, l'actualitat ens fa indignar, hem de mantenir la calma i pensar en positiu, esperem que el futur polític sigui molt diferent que l'actual. Amb el meu post només vull donar la meva opinió de la relació entre política local amb la comunicació, a veure si algú pren nota....

      Elimina
  2. Molt bon post David! Enhorabona per la iniciativa d'enredar-te a escriure

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Neus, intentaré seguir publicant post sobre la comunicació i les seves eines- Ens trobem en un moment on els canvis i les noves eines comunicatives ens obliguen a estar informats contínuament.

      Elimina
  3. Em sorprens. Tens cops amagats que has pogut fer florir quan has tingut temps.

    ResponElimina
  4. Mercès, Jordi. Espero que hagi estat una grata sorpresa, ho faré més sovint..

    ResponElimina
  5. Felicitats per l'article David, tota la raó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dolors, una felicitació teva té un gran valor per a mi, ets una gran professional i tinc molt que aprendre encara.. Gràcies.

      Elimina
  6. Vaig llegir l'article quan el vas publicar i me n'alegro de constatar que ha envellit molt bé. Tant que em sembla escrit fa mitja hora. Felicitats company!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És el que té la política municipal, sembla que els grans canvis no arribin mai. Però no podem perdre l'esperança, a veure com va aquesta campanya i com s'expresen els canditats.....

      Elimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada